iMagazine

∞ Wyłącz Historię Online w Google przed 1. marca

23/02/2012, 15:01 · · · 0

Google zbiera dane, a konkretniej to wszystko na co jest w stanie położyć swoje łapska. Pierwszego marca z kolei zmienia się ich polityka prywatności — większość z Was już to zapewne wie. Przede wszystkim umożliwi to Google’owi wymianę informacji pomiędzy serwisami, włączając w to właśnie historię tego co przeglądaliśmy w internecie. Jeśli chcecie skasować i/lub wyłączyć wspomnianą Historię Online, aby nie została ona skonsolidowana z Waszymi innymi danymi to zapraszam do przepisu poniżej.

Przepis

1. Wchodzimy na Google i logujemy się do naszego konta.

2a. Następnie mogą spotkać nas dwa scenariusze: historia, jak w powyższym przypadku, jest wyłączona. W takim razie nic więcej nie musimy robić …

2b. Może jednak być włączona (co zrobiłem w trakcie pisania tego poradnika i dlatego jest pusta). W tej sytuacji należy kliknąć w Remove all Web History / Usuń całą historię i na następnym ekranie zatwierdzić operację klikająć w OK.

Operację należy powtórzyć dla każdego konta Google jakie posiadamy.

Powyższe nie oznacza, że skasowaliśmy nasze dane z serwerów Google’a, ale przynajmniej nie zostaną one powiązane z innymi naszymi kontami.

0

Wojtek Pietrusiewicz

Wydawca, fotograf, podróżnik, podcaster – niekoniecznie w tej kolejności. Lubię espresso, mechaniczne zegarki i zwinne samochody. Niedawno rozpocząłem prowadzenie kursów Lightrooma i fotografii na Pikselowe.pl – zapraszam.