∞ iPad 2 także z procesorem A5 w technologii 32nm
Wczoraj wspominałem o odkryciach ludzi z www.chipworks.com, którzy prześwietlili nowy procesor z Apple TV odkryli, że wbrew informacjom Apple ma on dwa rdzenie, a jego mniejszy rozmiar wynika z wykonania go w technologii 32-nm. Znana z iPada 2 oraz iPhone 4S zwykła wersja procesora A5 powstaje w technologii 45-nm. Wspominałem też, że technologia 32-nm daje same zyski, procesor jest mniejszy, pobiera mniej mocy, mniej się grzeje.
Dlaczego to przypominam? Otóż Ci sami ludzie rozebrali wczoraj iPada 2 z najnowszej serii czyli tej wyprodukowanej już po premierze iPada trzecie generacji i mocno się zdziwili. Okazało się, że w nim również jest procesor A5 w nowej mniejszej wersji wykonanej w nowej technologii oznaczony jako APL2498 – zdjęcie nowego procesora w iPadzie 2 widzicie po prawej. Co to oznacza dla posiadaczy nowej wersji.
Po pierwsze może być ona bardziej energooszczędna i dzięki temu mieć dłuższy czas pracy na baterii. Pewnie niedługo pokażą się jakięś testy porównawcze.
Po drugie taki iPad 2 może być też nie podatny na te same exploity wykorzystywane do Jailbreaku co jego starszy brat. To też się pewnie niedługo okaże.
Hmm ciekawe czy najnowsze iPhony 4S z ostatnich dni produkcji też mają nową wersję procesora.