Wyłączenie udostępniania informacji o lokalizacji

17/04/2014, 22:26 · · · 0

iPhone raz na jakiś sprawdza położenie geograficzne użytkownika i na jego podstawie dostarcza informacji o dystansie do określonych miejsc i tym podobnych rzeczy (na tej podstawie generowane są na przykład sugestie dojazdu w centrum powiadomień). Jeżeli nie są Wam potrzebne, możecie je wyłączyć, by zmniejszyć zużycie baterii.

Seria 101 jest kierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sprzętem Apple. Mamy nadzieję, że dzięki zawartym w niej wskazówkom będziecie mogli nauczyć się wykorzystywać Wasze telefony, tablety czy komputery w jeszcze bardziej efektywny sposób.

Aby wyłączyć raportowanie lokalizacji, należy wejść do Ustawień, a następnie odnaleźć menu Prywatność. W nim wybieramy pole Usługi lokalizacji.

11

Teraz przewijamy listę na sam dół i wybieramy opcję Usługi systemowe, a dalej – Często odwiedzane.

22

Wystarczy odznaczyć opcję Często odwiedzane oraz Ulepszanie Map, by telefon przestał raportować sporadycznie lokalizację. Dodatkowo na końcu listy możecie wymazać historię odwiedzanych miejsc.

Źródło: OS X Daily



0

Paweł Hać

Ten od Maków i światła. Na Twitterze @pawelhac