iMagazine

HK Center

Wyłączenie wyświetlania nazw użytkowników przy logowaniu

27/07/2014, 14:32 · · · 0

W OS X podczas logowania domyślnie wyświetlana jest nazwa użytkownika oraz pole, w którym wpisujemy hasło. Aby zwiększyć poziom bezpieczeństwa, można zmienić wygląd ekranu logowania tak, aby nie pokazywał nawet nazwy dostępnych profili.

Seria 101 jest kierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sprzętem Apple. Mamy nadzieję, że dzięki zawartym w niej wskazówkom będziecie mogli nauczyć się wykorzystywać Wasze telefony, tablety czy komputery w jeszcze bardziej efektywny sposób.

Zaczynamy od wejścia do Preferencji systemowych, do menu Użytkownicy i grupy.

1

Teraz wybieramy przycisk Opcje logowania, znajdujący się na dole listy użytkowników. Wyłączamy automatyczne logowanie użytkowników oraz wybieramy pokazywanie ekranu logowania jako pola z nazwą i hasłem.

2

Od teraz podczas logowania wyświetlane będą dwa pola, w które należy wpisać zarówno nazwę użytkownika, jak i hasło. Utrudni to niepowołanej osobie zalogowanie się do systemu.

Źródło: OS X Daily

0

Paweł Hać

Ten od Maków i światła. Na Twitterze @pawelhac


Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o