iMagazine

Użytkownik do współdzielenia plików

02/09/2014, 21:59 · · · 0

W OS X bardzo łatwo można udostępnić pliki i foldery. Aby jednak mieć do nich dostęp na drugim komputerze trzeba zalogować się naszym użytkownikiem. To z kolei daje możliwość przeglądania wszystkich plików, a nie tylko tych wybranych. Istnieje na to jednak pewien sposób.

Seria 101 jest kierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sprzętem Apple. Mamy nadzieję, że dzięki zawartym w niej wskazówkom będziecie mogli nauczyć się wykorzystywać Wasze telefony, tablety czy komputery w jeszcze bardziej efektywny sposób.

Cały trik polega na utworzeniu nowego użytkownika. Nie chodzi jednak o zwykłego użytkownika, gdyż utworzenie takiego znowu dałoby dostęp do całej zawartości komputera. OS X umożliwia utworzenie użytkownika tylko w celu udostępniania plików. W tym celu musimy otworzyć Preferencje systemowe i przejść do ustawień Użytkownikow i grup.

Prawdopodobnie będziemy musieli odblokować możliwość edytowania ustawień. Aby to zrobić, należy kliknąć na kłódkę i podać hasło administratora.

Następnie dodajemy nowego użytkownika klikając przycisk +.

Teraz najważniejsze – w oknie tworzenia użytkownika widnieje rubryka Nowe konto. Ustawiamy ją na Tylko udostępnianie (1.). Kolejnym krokiem będzie podanie nazwy oraz hasła użytkownika (2.). Po wykonaniu tej czynności klikamy na Utwórz użytkownika (3.).


Skoro mamy utworzonego nowego użytkownika, możemy przystąpić do udostępniania folderów. Najłatwiej to zrobić ponownie w Preferencjach systemowych, ale tym razem w Udostępnianiu.

Z listy po lewej wybieramy i ewentualnie zaznaczamy Udostępnianie plików.

W kolumnie Udostępnianie katalogi dodajemy foldery, które chcielibyśmy udostępniać. Możemy to zrobić albo przyciskiem + i wskazać ścieżkę do katalogu, albo przenieść go z otwartego okna Findera.

Domyślnie prawa pełnego dostępu do danego katalogu ma nasz użytkownik. Aby dodać nowego, klikamy przycisk + poniżej kolumny Użytkownicy.

Z listy użytkowników wybieramy utworzonego wcześniej i klikamy Wybierz.

Ostatnią rzeczą jaką możemy wykonać jest zmiana przywilejów dostępu, gdyż domyślnie ustawione są na tylko odczyt.

0

Maciej Skrzypczak

Użytkownik sprzętu z nadgryzionym jabłkiem, grafik komputerowy, nałogowy gracz ARK: Survival Evolved. Redaktor iMagazine.pl.


Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o