Nalewka Śliwkowa
Jesień pięknie pachnie między innymi śliwkami. Śliwki to nasze polskie super owoce, które mają bardzo wiele cennych wartości odżywczych. Regulują trawienie, działają zbawiennie na nasz cały układ pokarmowy, a dodatkowo poprawiają humor!
Aby sprytnie zamknąć ich smak, proponuję super przepis na nalewkę śliwkową, która z pewnością odczaruje niejeden jesienny wieczór.
Składniki
- 1 kg śliwek
- 0,5 l wódki
- 0,25 l spirytusu
- laska wanilii, laska cynamonu
- 1,5 kubka cukru (brązowego)
Przygotowanie
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki.
- Przekładamy je do naczynia (lub słoja), zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii (kroimy ją wzdłuż na pół, nożem wyciągamy ziarna, dodajemy wszystko do słoja) i odstawiamy na około miesiąc. Co jakiś czas mieszamy.
- Po tym czasie alkohol zlewamy i odstawiamy.
- Śliwki zasypujemy cukrem na około dwa tygodnie – mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
- Dokładnie odciskamy cały syrop.
- Łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem i przelewamy do butelek. Możemy wszystko przefiltrować na przykład przez filtr do kawy.
- Nalewkę odstawiamy na trzy miesiące do pół roku. Im dłużej, tym lepiej, wiadomo…
Komentarze: 1
Nadrobiłaś mi smaka. Muszę kuzynowi podesłać przepis – od paru lat już robi nalewki.