Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Bardzo Krwawa Mary

Bardzo Krwawa Mary

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
1
Dodane: 8 lat temu

Nie wiem, jak to się stało, ale mamy końcówkę października. A jeśli za moment będzie listopad (a wszystko na to wskazuje), to czas na Krwawą Mary.

To klasyk… Uzupełnia potas, zapewnia przyjemne doznania. Aby tego doświadczyć, powinniśmy ją wypić w dobrym towarzystwie, najlepiej jakiegoś hrabiego, na przykład Draculi.

bardzo-krwawa-mary-01-hero

Składniki

  • 200 ml soku pomidorowego
  • 100 ml wódki
  • 10 ml soku z cytryny
  • 5 kropli tabasco
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie lód

Przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Możemy dodać lód i ozdobić Krwawą Mary papryczkami chilli.

Do Krwawej Mary możemy dodać również seler naciowy (do podgryzania) oraz zrumienione plastry bekonu (do podjadania).

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .

Komentarze: 1

Wygląda świetnie 🙂 Widziałem ostatnio w sieci też przepis, w którym wódkę zastąpiono ginem (autor tłumaczył, że ponoć tak kiedyś się przygotowywało ten napój). Podobno skutkuje ciekawym smakiem.