Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Ajerkoniak

Ajerkoniak

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
0
Dodane: 8 lat temu

Obowiązkowo zróbcie go na święta, bo jest obłędnie pyszny. Uwielbiają go kobiety i mężczyźni. Słowo. Można go pić w temperaturze pokojowej, można i z kostką lodu. Cudownie smakuje jako deser – polejcie nim lody. Oszalejecie.

A przepis jest dziecinnie prosty – i to kolejny powód do tego, żebyście go zrobili i przelali do butelek.

Ajerkoniak ukryty w słoiku może być również fantastycznym prezentem świątecznym.

Składniki

  • 5 żółtek
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka wódki
  • puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego – ok. 400 g
  • laska wanilii

img_8100-hero

Przygotowanie

  1. Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek.
  2. Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone niesłodzone i miksujemy całość.
  4. Do żółtek, cukru i mleka powoli, stale miksując, wlewamy wódkę.
  5. Masę przelewamy przez sitko do czystej miski.
  6. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna.
  7. Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem.
  8. Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoików lub butelek.
  9. Słoiki lub butelki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.

Ajerkoniak trzymany w lodówce zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem wyjmujemy go z lodówki i ogrzewamy w temperaturze pokojowej.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .