Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Tatar z łososia z awokado i kawiorem

Tatar z łososia z awokado i kawiorem

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
1
Dodane: 8 lat temu

Na tatar z łososia sposobów jest wiele. Moja dzisiejsza propozycja jest pyszna i bardzo karnawałowa. Połączenie najlepszego łososia z awokado i kawiorem to strzał w dziesiątkę. Zróbcie go, z pewnością podbije Wasze podniebienia i serca!

Składniki

  • 300 g surowego łososia
  • biała część pora
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka kropli Tabasco
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 awokado (najlepiej odmiana Haas)
  • sok z limonki
  • sól
  • kawior
  • świeży ogórek

Przygotowanie

  1. Łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości, siekamy (lub kroimy w kostkę).
  2. Do łososia dodajemy drobno pokrojonego pora, sos sojowy, oliwę z oliwek, Tabasco, sok z cytryny i pieprz.
  3. Łososia mieszamy i odstawiamy do lodówki.
  4. Z awokado usuwamy skórkę i pestkę, rozgniatamy je widelcem.
  5. Do awokado dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
  6. Zarówno awokado, jak i łososia doprawiamy do smaku. Radzę zrobić to konkretnie, nie żałujmy pieprzu czy sosu sojowego/soli.
  7. Na dno naczynek układamy mus z awokado.
  8. Na awokado nakładamy łososia.
  9. Ogórka obieraczką kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
  10. Każdy plasterek ogórka kroimy na pół i zawijamy.
  11. Takim zawijasem ozdabiamy każdą porcję przekąski.
  12. Na koniec dodajemy pół łyżeczki kawioru.
  13. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .

Komentarze: 1