Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu KusKus z kaczką, jarmużem i grillowaną śliwką

KusKus z kaczką, jarmużem i grillowaną śliwką

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
0
Dodane: 8 lat temu

Taki to śliwkowy czas. Piękny i słoneczną jesienią pachnący. Śliwki nastawiamy na nalewkę, śliwki cukrem zasypujemy i ciasto pieczemy, i w końcu śliwki grillujemy. Ale to nie koniec, bo po grillowaniu przychodzi czas na ich wytrawną odsłonę.

Śliwki połączymy dziś z kaszą kuskus, jarmużem i doskonale upieczoną piersią kaczki.

Tak przygotowany kuskus z kaczką i grillowaną śliwką to idealna propozycja na lunch czy też obiad lub kolację. Danie możecie zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy.

Smacznego!


Składniki

  • kubek razowego kuskusu
  • kubek bulionu
  • kubek liści jarmużu
  • garść orzechów włoskich
  • pierś kaczki
  • sól, pieprz – do natarcia kaczki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • pół limonki
  • 6 śliwek
  • sos
  • 2 łyżeczki konfitury śliwkowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie

Pierś kaczki myjemy, osuszamy. Nacinamy skórkę piersi kaczki, uważając, by nie przeciąć mięsa.

Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, imbirem. Dodajemy sos sojowy, łyżkę konfitury śliwkowej i sok z połowy limonki. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy na minimum godzinę.

Przed obróbką kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy do wchłonięcia. Kuskus przygotowujemy w proporcji 1:1. Jeśli nie mamy bulionu, zalewamy go wodą i doprawiamy do smaku.

Kaczkę smażymy na patelni skórą do dołu przez około 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i dosmażamy 2 minuty. Ponownie przewracamy na drugą stronę i smażymy po 1 minucie.

Tak obsmażoną kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Jeśli pierś kaczki jest wyjątkowa gruba, wydłużamy czas w piekarniku do 20 minut.

Jarmuż myjemy, wycinamy błonki, rwiemy na małe kawałki. Jarmuż zalewamy wrzątkiem na około 2–3 minuty, odcedzamy, odstawiamy.

Orzechy prażymy na suchej patelni do zrumienienia.

Śliwki myjemy, kroimy na pół, grillujemy na patelni.

Aby przygotować sos, mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, miód, musztardę i konfiturę śliwkową. Całość porządnie roztrzepujemy (możemy na przykład w słoiku) do połączenia się składników.

Upieczoną pierś kaczki wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej odpocząć około 2–3 minuty. Po tym czasie pierś kaczki kroimy na cienkie paski.

Kuskus mieszamy z jarmużem i orzechami, nakładamy na talerze.

Dokładamy pociętą w paski pierś kaczki oraz grillowaną śliwkę.

Całość polewamy sosem.

kuskus-z-kaczka-02-hero

Uwagi

Obsmażenie piersi kaczki i pieczenie jej około 15 minut w piekarniku sprawi, że mięso w środku będzie różowe.

Jeśli mięso kaczki będzie dla Was zbyt krwiste, podpieczcie je dłużej w piekarniku.

Kuskus z jarmużem, orzechami, śliwkami i kaczką można odgrzewać i podgrzewać, ale doskonale smakuje również na zimno.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .