Nalewka z żurawiny
Była nalewka ze śliwek, była imbirówka. Czas na żurawinę! Możemy zrobić z niej konfiturę i wykorzystywać do mięs czy serów. Możemy zamrozić i dodawać do przesłodzonych ciast, a możemy też sprawnie i szybko przygotować pyszną nalewkę.
Jak to przy nalewkach bywa, metod jest wiele. Niektórzy najpierw zasypują owoce cukrem. Inni dodają miód. Jeszcze inni nalewkowi znawcy mieszają wszystkie składniki razem. Ten przepis dostałam od Pawła Grasia i w mojej kuchni i we wszystkich karafkach sprawdza się on doskonale. Pamiętajcie tylko, że uzyskany płyn podgrzewamy minimalnie, aby nie utracić cennych składników.
Rubinowa żurawina w dłoń i do dzieła!
Składniki
- 3 szklanki żurawiny
- pół litra wódki
- 2,5 szklanki cukru
- 0,25 l spirytusu
Przygotowanie
Owoce myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, przebieramy, pozbywamy się listków i gałązek.
Żurawinę mielimy w maszynce lub konkretnie rozgniatamy.
Zalewy ją wódką i odstawiamy na 10 dni.
Po tym czasie zlewamy cały płyn, pozostałe owoce odciskamy np. przez gazę.
Zlany płyn lekko podgrzewamy, dodajemy do niego 2,5 szklanki cukru – mieszamy do rozpuszczenia.
Płyn studzimy, a następnie dodajemy do niego spirytus. Wszystko odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie żurawinówkę przelewamy do butelek.