Najlepsza pizza na świecie!
Zapamiętajcie przepis na to ciasto. To najlepszy, podstawowy przepis na pizzę. A pizzę tworzy właśnie doskonałe ciasto. Charakteru nadają jej dodatki, a ja dziś postawiłam na pomidory, szynkę i rukolę.
Domową pizzę robię od zawsze. Raz na grubym, raz na chudym cieście. Z podanych składników upieczecie dwie duże pizze. Przygotowane ciasto możecie podzielić na części, schować do foliowych woreczków i zamrozić.
Domową pizzę upieczcie z ulubionymi dodatkami. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, oprószcie mozzarellą. Możecie kupić gotową, już startą. Możecie porwać odsączoną kulkę mozzarelli.
W tej wersji pizzy na mozzarellę nałóżcie plastry szynki parmeńskiej i kilka koktajlowych pomidorów. Po upieczeniu podajcie pizzę z rukolą. Całość świetnie będzie smakowała z kroplami dobrej jakości oliwy z oliwek.
Składniki (na 2 pizze)
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 2 pełne łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- sos pomidorowy (ok. 10 -15 łyżek)
- mozzarella
- szynka parmeńska
- pomidorki koktajlowe
- świeża rukola
- oliwa z oliwek (kilka kropli)
Przygotowanie
- Musimy przygotować zaczyn – świeże drożdże mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą wodą (ok. 100 ml), dodajemy cukier i ok. 5-6 łyżek mąki (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła).
- Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
- Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
- Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
- Ciasto powinno urosnąć, podwoić objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
- Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy mozzarellę, plastry szynki i kilka pomidorków.
- Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – do czasu aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu na pizzę nakładamy połówki pomidorów i świeżą rukolę.
- Przed podaniem całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.
Smacznego!
Sos
Podstawowym dodatkiem do pizzy jest sos pomidorowy, choć ja kiedy nie mam czasu lub składników niezbędnych do przyrządzenia sosu, smaruję pizzę pesto rosso. Jeśli natomiast mam ochotę na prawdziwy sos – podsmażam na oliwce pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem, dodaję przecier pomidorowy, garść oregano, sól i pieprz.
Komentarze: 5
Jeżeli macie odpowiedni piekarnik, lepszy efekt otrzymujemy piecząc pizzę w 300 st. C przez max. 10 min (często 8 wystarczy).
Co dokładnie masz na myśli, pisząc “odpowiedni”?
Ciekawy jestem jaką różnicę przy tego typu pizzy odgrywa kamień…
‘Odpowiedni’ – nie każdy piekarnik ma możliwość osiągnięcia temperatury 300 st.C. Przynajmniej jak ja swój kupowałem w 2011, to tak było…
https://uploads.disquscdn.com/images/670cac6f6d1429b177203768f4278b75a6b50f78273ec8ecef02ef856228246e.jpg Co by nie być gołosłownym (ze świeżymi prawdziwkami i nie tylko) :)
Mniam!