Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Najlepsza pizza na świecie!

Najlepsza pizza na świecie!

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
5
Dodane: 8 lat temu

Zapamiętajcie przepis na to ciasto. To najlepszy, podstawowy przepis na pizzę. A pizzę tworzy właśnie doskonałe ciasto. Charakteru nadają jej dodatki, a ja dziś postawiłam na pomidory, szynkę i rukolę.

Domową pizzę robię od zawsze. Raz na grubym, raz na chudym cieście. Z podanych składników upieczecie dwie duże pizze. Przygotowane ciasto możecie podzielić na części, schować do foliowych woreczków i zamrozić.

Domową pizzę upieczcie z ulubionymi dodatkami. Ciasto posmarujcie sosem pomidorowym, oprószcie mozzarellą. Możecie kupić gotową, już startą. Możecie porwać odsączoną kulkę mozzarelli.

W tej wersji pizzy na mozzarellę nałóżcie plastry szynki parmeńskiej i kilka koktajlowych pomidorów. Po upieczeniu podajcie pizzę z rukolą. Całość świetnie będzie smakowała z kroplami dobrej jakości oliwy z oliwek.

img_8737-hero

Składniki (na 2 pizze)

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • sos pomidorowy (ok. 10 -15 łyżek)
  • mozzarella
  • szynka parmeńska
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża rukola
  • oliwa z oliwek (kilka kropli)

Przygotowanie

  1. Musimy przygotować zaczyn – świeże drożdże mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą wodą (ok. 100 ml), dodajemy cukier i ok. 5-6 łyżek mąki (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła).
  2. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.
  3. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
  4. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
  5. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste.
  6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  7. Ciasto powinno urosnąć, podwoić objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
  9. Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy mozzarellę, plastry szynki i kilka pomidorków.
  10. Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – do czasu aż ciasto się zarumieni.
  11. Po upieczeniu na pizzę nakładamy połówki pomidorów i świeżą rukolę.
  12. Przed podaniem całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek.

Smacznego!

Sos

Podstawowym dodatkiem do pizzy jest sos pomidorowy, choć ja kiedy nie mam czasu lub składników niezbędnych do przyrządzenia sosu, smaruję pizzę pesto rosso. Jeśli natomiast mam ochotę na prawdziwy sos – podsmażam na oliwce pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem, dodaję przecier pomidorowy, garść oregano, sól i pieprz.

img_8732-hero

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .

Komentarze: 5

Co dokładnie masz na myśli, pisząc “odpowiedni”?

Ciekawy jestem jaką różnicę przy tego typu pizzy odgrywa kamień…

‘Odpowiedni’ – nie każdy piekarnik ma możliwość osiągnięcia temperatury 300 st.C. Przynajmniej jak ja swój kupowałem w 2011, to tak było…