Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Porterówka

Porterówka

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
0
Dodane: 8 lat temu

Najpyszniejsze kukułki na świecie jadłam u mojej prababci na Podlasiu. Spakowane w papierową torebkę uwodziły moje dziecięce kubki smakowe. Miały cieniutką, karmelową skorupkę i były po brzegi wypełnione alkoholowym nadzieniem. Myślę, że nie powinnam ich dostawać, ale udawało się. Na szczęście.

Porterówka smakiem przypomina tamte podlaskie kukułki. Ciemna, lekko słodka i mocna. To ulubiona nalewka mojego Taty. Przepis rodem z Rościna, podobno podbił serce (i głowę) niejednego sąsiada! Dziś Porterówka w naszych ulubionych kieliszkach podbija nas, rodzinnie. Nalewka jest bardzo prosta do zrobienia, można ją pić już po 2-3 dniach, jednak jeśli postoi dłużej, zdecydowanie nabiera wartości.

Zróbcie ją, to najbardziej popularny przepis na moim blogu, więc naprawdę warto.

img_1313-hero

Składniki

  • 2 butelki ciemnego piwa typu porter
  • kubek cukru (200 g)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki)

Przygotowanie

Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru.

Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód, kawę rozpuszczalną oraz rodzynki.

Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.

Zalewamy alkoholem – spirytusem lub wódką (w zależności od tego, czy porterówka ma podbić Wasze serce, czy głowę). 😉

W słoju trzymamy porterówkę około dwóch dni – ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .