Kurczak po baskijsku
Kurczak po baskijsku to typowe jednogarnkowe danie. Pyszny jest zarówno kurczak, jak i cały ryż, który świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Ryż skąpany w winie i warzywach to dobry dodatek dla niejednego łasucha!
Składniki
- 1 kurczak podzielony na kawałki
- 15 dag kiełbasy chorizo
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 cebula
- papryka – różne kolory
- kubek ryżu
- kubek bulionu drobiowego
- kubek białego wina
- solidna łyżka pasty pomidorowej
- oliwki
- garść świeżych ziół
- masło, papryka, sól, pieprz
- pomarańcza
Przygotowanie
- Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Obsmażamy chwilę na maśle, odkładamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i chorizo.
- Dodajemy paprykę, oliwki i zioła, zasypujemy wszystko ryżem, mieszamy.
- Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy. Dodajemy wino i pastę pomidorową.
- Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, trzymamy kilka minut na małym ogniu.
- Ryż z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na ryżu układamy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka oraz sparzone i pokrojone kawałki pomarańczy.
- Danie zapiekamy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Komentarze: 1
Będzie gotowane! :)