Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Kurczak po baskijsku

Kurczak po baskijsku

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
1
Dodane: 8 lat temu

Kurczak po baskijsku to typowe jednogarnkowe danie. Pyszny jest zarówno kurczak, jak i cały ryż, który świetnie smakuje na ciepło i na zimno. Ryż skąpany w winie i warzywach to dobry dodatek dla niejednego łasucha!

Składniki

  • 1 kurczak podzielony na kawałki
  • 15 dag kiełbasy chorizo
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • papryka – różne kolory
  • kubek ryżu
  • kubek bulionu drobiowego
  • kubek białego wina
  • solidna łyżka pasty pomidorowej
  • oliwki
  • garść świeżych ziół
  • masło, papryka, sól, pieprz
  • pomarańcza

img_8861-hero

Przygotowanie

  1. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Obsmażamy chwilę na maśle, odkładamy.
  2. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i chorizo.
  3. Dodajemy paprykę, oliwki i zioła, zasypujemy wszystko ryżem, mieszamy.
  4. Po chwili zalewamy całość bulionem, mieszamy. Dodajemy wino i pastę pomidorową.
  5. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, trzymamy kilka minut na małym ogniu.
  6. Ryż z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  7. Na ryżu układamy podsmażone wcześniej kawałki kurczaka oraz sparzone i pokrojone kawałki pomarańczy.
  8. Danie zapiekamy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .

Komentarze: 1