Świąteczne pierniczki
Jeśli „pierniczkowanie” kojarzy się Wam z wielkim wysiłkiem, zarwanymi nocami i naciągniętymi od wałkowania mięśniami, ten przepis jest dla Was.
Jeśli natomiast „pierniczkowanie” kojarzy się Wam z zapachem cynamonu unoszącym się w całym domu i ze świąteczną, mikołajkową radością, ten przepis tym bardziej jest dla Was!
Przepis na pierniczki mam ten sam od lat. I od lat robię pierniki na początku grudnia z moim cudnie piegowatym dzieckiem. Zróbcie pierniki. Nakarmcie Mikołaja i Śnieżynkę, a resztę ukryjcie w pudełku lub zawieście na choince.
Składniki
- 200 g miodu
- 150 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do pierników
- 2 łyżki imbiru suszonego
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka kardamonu
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- mąka do podsypywania
Przygotowanie
- W rondelku rozpuszczamy miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami.
- Zagniatamy ciasto, formujemy kulę.
- Partiami rozwałkowujemy ciasto, delikatnie podsypując je mąką (im cieńsze, tym lepsze).
- Foremkami wycinamy różne kształty.
- Pierniczki pieczemy pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenie 15–20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru).
- Po upieczeniu dajemy czas pierniczkom, aby ostygły, a następnie ozdabiamy je lukrem i posypkami.