Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
0
Dodane: 8 lat temu

Jeśli „pierniczkowanie” kojarzy się Wam z wielkim wysiłkiem, zarwanymi nocami i naciągniętymi od wałkowania mięśniami, ten przepis jest dla Was.

Jeśli natomiast „pierniczkowanie” kojarzy się Wam z zapachem cynamonu unoszącym się w całym domu i ze świąteczną, mikołajkową radością, ten przepis tym bardziej jest dla Was!

Przepis na pierniczki mam ten sam od lat. I od lat robię pierniki na początku grudnia z moim cudnie piegowatym dzieckiem. Zróbcie pierniki. Nakarmcie Mikołaja i Śnieżynkę, a resztę ukryjcie w pudełku lub zawieście na choince.

Składniki

  • 200 g miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie przyprawy do pierników
  • 2 łyżki imbiru suszonego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • mąka do podsypywania

piernik2-hero-v2

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuszczamy miód, masło, cukier i wszystkie przyprawy, studzimy.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, proszek do pieczenia oraz przestudzony miód z masłem i przyprawami.
  3. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę.
  4. Partiami rozwałkowujemy ciasto, delikatnie podsypując je mąką (im cieńsze, tym lepsze).
  5. Foremkami wycinamy różne kształty.
  6. Pierniczki pieczemy pojedynczo na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenie 15–20 minut w 180 stopniach (aż nabiorą ładnego, brązowego koloru).
  7. Po upieczeniu dajemy czas pierniczkom, aby ostygły, a następnie ozdabiamy je lukrem i posypkami.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .