Ajerkoniak
Obowiązkowo zróbcie go na święta, bo jest obłędnie pyszny. Uwielbiają go kobiety i mężczyźni. Słowo. Można go pić w temperaturze pokojowej, można i z kostką lodu. Cudownie smakuje jako deser – polejcie nim lody. Oszalejecie.
A przepis jest dziecinnie prosty – i to kolejny powód do tego, żebyście go zrobili i przelali do butelek.
Ajerkoniak ukryty w słoiku może być również fantastycznym prezentem świątecznym.
Składniki
- 5 żółtek
- szklanka cukru pudru
- szklanka wódki
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego – ok. 400 g
- laska wanilii
Przygotowanie
- Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone niesłodzone i miksujemy całość.
- Do żółtek, cukru i mleka powoli, stale miksując, wlewamy wódkę.
- Masę przelewamy przez sitko do czystej miski.
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna.
- Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem.
- Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoików lub butelek.
- Słoiki lub butelki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.
Ajerkoniak trzymany w lodówce zgęstnieje. Na chwilę przed podaniem wyjmujemy go z lodówki i ogrzewamy w temperaturze pokojowej.