Sernik mandarynkowy
Wymarzyłam sobie ten sernik mandarynkowy. Chodziło za mną połączenie cytrusów i sera. Sernik jest pyszny i aksamitny – wszystko za sprawą kąpieli wodnej.
Nadchodzą dni, w których można się kulinarnie wyżyć. Najważniejsze jednak w takim kuchennym wyżywaniu się jest to, żeby to wszystko kochać. Z dobrą energią i uśmiechem radzę więc przystąpić do świątecznego pichcenia. Wtedy wszystko będzie wybornie smakowało.
Z całego serca życzę Wam pysznych i spokojnych świąt!
Składniki
- Okrągła forma do pieczenia (tortownica) o średnicy 18 cm
- Dwa arkusze papieru do pieczenia
- Duże naczynie żaroodporne
Spód
- 180 g ciasteczek owsianych (lub innych ulubionych)
- 60 g masła
Masa
- 500 g twarogu zmielonego trzy razy (lub gotowego do sernika)
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka likieru Cointreau
- skórka otarta z mandarynki
Galaretka
- 50 ml wody
- 150 ml masy mandarynkowej (zmiksowane mandarynki z puszki)
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo (opcjonalnie)
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g mascarpone
- łyżka cukru pudru
- skórka otarta ze sparzonej mandarynki
- gorzka czekolada
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Zagotowujemy wodę w czajniku (będzie potrzebna do kąpieli wodnej).
- Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciastka kruszymy, mieszamy z masłem. Masą ciasteczkową wykładamy spód formy. Chowamy ją do lodówki.
- Miksujemy ze sobą twaróg, cukier puder, jajka i śmietankę. Dodajemy łyżkę likieru Cointreau oraz startą skórkę z mandarynki (mandarynkę wcześniej zalewamy wrzątkiem). Całości nie miksujemy zbyt długo, aby masa nie napowietrzyła się.
- Wyjmujemy formę z ciasteczkowym spodem i wylewamy na nią masę serową.
- Większą formę żaroodporną (może być forma do tarty) wykładamy drugim papierem do pieczenia.
- Na papier wstawiamy formę z masą serową.
- Do drugiej, żaroodpornej formy wlewamy zagotowaną wodę. Wlewamy ją za papier, tak by nie dostała się do sernika. Powinna sięgać do połowy sernika.
- Formę z wodą i sernikiem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Sernik pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch powinien być ścięty.
- Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy sernik do ostygnięcia (na ok. 2–3 godziny).
- W tym czasie przygotowujemy galaretkę.
- W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
- Mandarynki miksujemy, dodajemy łyżkę soku z cytryny.
- Ok. 150 ml masy mandarynkowej łączymy z 50 ml wody, w której rozpuściliśmy żelatynę.
- Powinniśmy mieć więc 200 ml masy i w niej rozpuszczoną pożądaną ilość żelatyny (sprawdźcie opakowanie i instrukcję).
- Tak przygotowaną, schłodzoną masę wylewamy na ostudzony sernik.
- Sernik z galaretką chowamy do lodówki – na dobrych kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Galaretka się zetnie, ser nabierze kremowej, zwartej konsystencji.
Dodatkowo cały sernik możemy posmarować serkiem mascarpone. Jest to opcjonalne, zróbcie, jeśli macie ochotę.
Przed podaniem sernika śmietankę 30% miksujemy na sztywno i łączymy z mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku (1 łyżka) oraz skórkę otartą z mandarynki.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na bokach sernika.
Sernik możemy oprószyć wiórkami gorzkiej czekolady.
Sernik przechowujemy w lodówce.