Focaccia
Focaccia to pyszny drożdżowy placek, do którego możecie dodać wszystko to, na co macie ochotę. Ja postawiłam na oliwki i rozmaryn. Kawałki pieczywa możecie maczać w dobrej oliwie czy balsamico. Do tego przygotujcie najlepsze sery, szynkę i kolacja gotowa.
Składniki (na całą blachę)
- 30 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 350 ml ciepłej wody
 - 700 g mąki pszennej
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 łyżeczka soli
 
Dodatkowo
- oliwki
 - garść świeżego rozmarynu
 - sól morska
 - oliwa z oliwek
 
Przygotowanie
- Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu – drożdże mieszamy z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
 - Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól i oliwę z oliwek (2 łyżki).
 - Całość konkretnie wyrabiamy. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki (możemy ewentualnie podsypać je mąką, ale nie dużo).
 - Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
 - Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
 - Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia.
 - Wyrośnięte ciasto przekładamy i rozciągamy do rozmiarów blachy. Możemy sobie pomóc smarując dłonie oliwą.
 - W całym cieście palcami robimy wgłębienia.
 - Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i na całej powierzchni układamy oliwki.
 - Całe ciasto oprószamy solą morską i świeżym rozmarynem.
 - Ciasto pieczemy na złoty kolor ok. 25 minut w 200 stopniach.
 

