Focaccia
Focaccia to pyszny drożdżowy placek, do którego możecie dodać wszystko to, na co macie ochotę. Ja postawiłam na oliwki i rozmaryn. Kawałki pieczywa możecie maczać w dobrej oliwie czy balsamico. Do tego przygotujcie najlepsze sery, szynkę i kolacja gotowa.
Składniki (na całą blachę)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml ciepłej wody
- 700 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- oliwki
- garść świeżego rozmarynu
- sól morska
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu – drożdże mieszamy z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól i oliwę z oliwek (2 łyżki).
- Całość konkretnie wyrabiamy. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki (możemy ewentualnie podsypać je mąką, ale nie dużo).
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy i rozciągamy do rozmiarów blachy. Możemy sobie pomóc smarując dłonie oliwą.
- W całym cieście palcami robimy wgłębienia.
- Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i na całej powierzchni układamy oliwki.
- Całe ciasto oprószamy solą morską i świeżym rozmarynem.
- Ciasto pieczemy na złoty kolor ok. 25 minut w 200 stopniach.