Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Focaccia

Focaccia

Joanna Matyjek
joanna_odczaruj
0
Dodane: 7 lat temu

Focaccia to pyszny drożdżowy placek, do którego możecie dodać wszystko to, na co macie ochotę. Ja postawiłam na oliwki i rozmaryn. Kawałki pieczywa możecie maczać w dobrej oliwie czy balsamico. Do tego przygotujcie najlepsze sery, szynkę i kolacja gotowa.

Składniki (na całą blachę)

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • 700 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo

  • oliwki
  • garść świeżego rozmarynu
  • sól morska
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu – drożdże mieszamy z ciepłą (ale nie gorącą!) wodą. Dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, sól i oliwę z oliwek (2 łyżki).
  3. Całość konkretnie wyrabiamy. Ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki (możemy ewentualnie podsypać je mąką, ale nie dużo).
  4. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  6. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte ciasto przekładamy i rozciągamy do rozmiarów blachy. Możemy sobie pomóc smarując dłonie oliwą.
  8. W całym cieście palcami robimy wgłębienia.
  9. Ciasto smarujemy oliwą z oliwek i na całej powierzchni układamy oliwki.
  10. Całe ciasto oprószamy solą morską i świeżym rozmarynem.
  11. Ciasto pieczemy na złoty kolor ok. 25 minut w 200 stopniach.

Joanna Matyjek

Nałogowo gotuję i fotografuję, najczęściej jedzenie i mojego piegowatego syna. Stylizuję krowy, owce i kurczaki, drinki, nalewki i inne pyszności. Blog Odczaruj Gary prowadzę od 2012 roku. To dzięki Garom moja pasja stała się moją pracą.

joanna_odczaruj
Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .