Tatar z łososia z awokado i kawiorem
Na tatar z łososia sposobów jest wiele. Moja dzisiejsza propozycja jest pyszna i bardzo karnawałowa. Połączenie najlepszego łososia z awokado i kawiorem to strzał w dziesiątkę. Zróbcie go, z pewnością podbije Wasze podniebienia i serca!
Składniki
- 300 g surowego łososia
- biała część pora
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- kilka kropli Tabasco
- świeżo mielony pieprz
- 2 awokado (najlepiej odmiana Haas)
- sok z limonki
- sól
- kawior
- świeży ogórek
Przygotowanie
- Łososia myjemy, osuszamy, usuwamy ewentualne ości, siekamy (lub kroimy w kostkę).
- Do łososia dodajemy drobno pokrojonego pora, sos sojowy, oliwę z oliwek, Tabasco, sok z cytryny i pieprz.
- Łososia mieszamy i odstawiamy do lodówki.
- Z awokado usuwamy skórkę i pestkę, rozgniatamy je widelcem.
- Do awokado dodajemy przyprawy, całość mieszamy.
- Zarówno awokado, jak i łososia doprawiamy do smaku. Radzę zrobić to konkretnie, nie żałujmy pieprzu czy sosu sojowego/soli.
- Na dno naczynek układamy mus z awokado.
- Na awokado nakładamy łososia.
- Ogórka obieraczką kroimy wzdłuż na cienkie plastry.
- Każdy plasterek ogórka kroimy na pół i zawijamy.
- Takim zawijasem ozdabiamy każdą porcję przekąski.
- Na koniec dodajemy pół łyżeczki kawioru.
- Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze: 1
Przyjemne zdjęcia!