iMagazine

Przywrócenie iPhone’a do ustawień fabrycznych

17/01/2012, 13:15 · · · 27

Jeśli zamierzacie odsprzedać swojego iPhone’a i nie chce się Wam kasować pojedynczo kontaktów, aplikacji, itp.; lub jeśli namieszaliście w nim tak, że nie działa zbyt sprawnie i szybko (JailBreak i te sprawy), to nie ma się co załamywać. Istnieje bowiem możliwość usunięcia wszystkiego z poziomu samego urządzenia.

Przed przystąpieniem do tej czynności musicie pamiętać, że po jej wykonaniu wszystkie dane znajdujące się w telefonie zostaną bezpowrotnie usunięte. Dlatego wcześniej najlepiej byłoby wykonać kopię zapasową za pomocą iTunes lub iCloud.

Zanim wykasujemy wszystkie dane z iPhone’a, musimy wyłączyć jeszcze zabezpieczenie – Znajdź mój iPhone. Znajdziemy je w Ustawieniach -> Apple ID -> wybieramy z listy nasze urządzenie -> Znajdź mój iPhone -> wyłączamy (będzie potrzebne podanie hasła do naszego Apple ID).

Jeśli wykonaliście już backup i wyłączyliście Znajdź mój iPhone, możemy przystąpić do operacji właściwej:

  • uruchamiamy Ustawienia i przechodzimy do sekcji Ogólne,
  • na samym dole wybieramy Wyzeruj,
  • tu z kolei wskazujemy na Wymaż zawartość i ustawienia (jeśli iPhone był wcześniej zabezpieczony kodem, będziemy jeszcze poproszeni o jego podanie).

Od tego momentu zawartość telefonu zostanie usunięta. Czas operacji zależeć będzie od ilości zawartych danych, jak i od modelu telefonu i może się wahać od kilkunastu minut do ponad godziny. Po wymazaniu danych telefon będzie już gotowy na sprzedaż bądź też do przywrócenia z kopii zapasowej.

27

Maciej Skrzypczak

Użytkownik sprzętu z nadgryzionym jabłkiem, grafik komputerowy, nałogowy gracz ARK: Survival Evolved. Redaktor iMagazine.pl.