iMagazine

Jak bezpiecznie wymazać dane z iPada, aby przygotować go do sprzedaży

07/03/2012, 07:05 · · · 4

Jako, że dziś jest premiera nowego iPada (bo chyba nikt nie wątpi, że to będzie iPad), część z Was będzie chciała pewnie sprzedać starszy model. I oczywiście nikt nie chce dawać iPada z własnymi ustawieniami, zapisanymi kontami itd.

W związku z tym należy wymazać wszystkie dane z iPada. Jak to zrobić? Są na to dwie metody. Wprawdzie obie wymażą iUrządzenie w sposób bezpieczny, jednak jedna metoda jest lepsza od drugiej pod pewnym względem, ale o tym później.

Metoda 1: Wymazanie zawartości iPada bezpośrednio z iUrządzenia

  • Aby wymazać zawartość iPada z poziomu niego samego musimy uruchomić Ustawienia i przejść do sekcji Ogólne.
  • Na samym dole znajdziemy opcję Wyzeruj.

  • Następnie wybieramy Wymaż zawartość i ustawienia

  • Jeśli mieliśmy ustawiony kod zabezpieczający, to w tym momencie zostaniemy poproszeni o jego wpisanie,

  • Potwierdzamy ostatecznie chęć wymazania i czekamy trochę, aż operacja dobiegnie końca,

  • Ostatnim krokiem będzie zrestartowanie iPada

I to była pierwsza, ta lepsza metoda. Teraz czas na tę drugą – gorszą.

Metoda 2: Wymazanie zawartości iPada za pomocą iTunes

  • Aby wymazać zawartość iPada z poziomu iTunes musimy najpierw podłączyć nasze iUrządzenie do komputera za pomocą kabla USB,
  • W iTunes wybieramy nasze urządzenie i przechodzimy do zakładki Podsumowanie,
  • Klikamy na Odtwórz,
  • Odczekujemy aż iPad zostanie odtworzony,
  • W oknie z pytaniem, czy ustawić iPada jako nowe urządzenie lub odtworzyć jego ustawienia z kopii zapasowej wybieramy tę pierwszą opcję,
  • Po skończeniu możemy już odłączyć iPada od komputera,
  • Ostatnim krokiem będzie zrestartowanie naszego iUrządzenia.

Dlaczego jest to gorsza metoda? Otóż jeśli do tej pory synchronizowaliście kopie zapasowe z iTunes, to przy operacji wymazania i zatwierdzenia opcji ustawienia iPada jako nowego urządzenia Wasza ostatnia kopia zapasowa zostanie nadpisana. Co to oznacza? Że po zakupie nowego iPada musicie pamiętać o wgraniu przedostatniej kopii zapasowej iPada. No chyba, że przerzuciliście się na iCloud, to wtedy nie będzie żadnego problemu.

Źródło: ZDNet

4

Maciej Skrzypczak

Użytkownik sprzętu z nadgryzionym jabłkiem, grafik komputerowy, nałogowy gracz ARK: Survival Evolved. Redaktor iMagazine.pl.


4
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Wioletta KuszMoridinRobert OrangeManikos Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Manikos
Gość
Manikos

Bardzo przydatne, dzieki

Robert Orange
Gość
Robert Orange

Mam pytanie . Chciałem wyzerować iPada i zamiast wyzerować i wymazać dałem opcje wcześniejsza czyli wyzeruj ustawienia . Teraz nie moge wrócić do wyzerowania i wymazania bo wymagane Apple ID hasło które wpisuje nie działa :( co love zrobic zeby wyzerować wszystko ( iPad idzie do sprzedaży ) z góry dziękuje za pomoc

Moridin
Gość

Musisz zalogować się na swoje Apple ID, co potwierdza, że to Twój sprzęt. Potem możesz sprzedawać.

Wioletta Kusz
Gość

Gdzie ściągnę aplikacje ,, passbook ” proszę o info