Wyłączamy ostrzeżenie przed zmianą rozszerzenia

14/04/2012, 09:00 · · · 2

Jeśli zdarza się Wam czasem zmieniać rozszerzenia plików, to z pewnością wiecie, że przy każdej takiej operacji wyświetlany jest monit z prośbą o potwierdzenie naszego wyboru. Jest to pewne zabezpieczenie przed “unieruchomieniem” pliku do edycji przez dedykowane aplikacje, jednak czasami może to przeszkadzać.

Jeśli chcielibyście wyłączyć ostrzeżenie przed zmianą rozszerzenia, to otwórzcie Terminal (który znajduje się w folderze /Applications/Utilities) i wpiszcie poniższą komendę:

Od tego momentu już nie będziemy nękani tym powiadomieniem. Gdybyście jednak chcieli przywrócić domyślne ustawienia, to w Terminalu wpiszcie taką komendę:

Źródło: OS X Daily



2

Maciej Skrzypczak

Użytkownik sprzętu z nadgryzionym jabłkiem, grafik komputerowy, nałogowy gracz ARK: Survival Evolved. Redaktor iMagazine.pl.