iMagazine

Wykonujemy kopię zapasową kontaktów

14/03/2013, 12:49 · · · 5

Ważne dane mają to do siebie, że potrafią ginąć w najmniej odpowiednim momencie. Albo okazują się być ważnymi chwilę po tym, jak je usunęliśmy. Podobnie się ma sprawa z kontaktami. Te przechowywane w iCloud zapewniają synchronizację między wszystkimi urządzeniami korzystającymi z tego samego AppleID. Ale jeśli nie używamy Time Machine na Maku i z któregoś z urządzeń usuniemy kontakt, to przepadnie na zawsze. Co zrobić, żeby zabezpieczyć się przed takimi “wpadkami”?

Rozwiązaniem może być na przykład użycie usługi, która oferuje przywracanie usuniętych rzeczy. Jedną z nich jest ogólnie wszystkim znany Dropbox, który przez 30 dni umożliwia przywrócenie usuniętego pliku. Jak zatem zaprząc tę usługę, by miała swoją pieczę również nad naszymi kontaktami? Ano w miarę prosto. Na początku musimy uruchomić Terminal (znajdziemy go w folderze /Applications/Utilities) i wpisać po kolei:

W ten sposób utworzymy tzw. link symboliczny, który nie zmieni położenia folderu z naszymi kontaktami, ale jednocześnie będzie na bieżąco synchronizowany z Dropboksem.

Źródło: Mac OS X Hints

5

Maciej Skrzypczak

Użytkownik sprzętu z nadgryzionym jabłkiem, grafik komputerowy, nałogowy gracz ARK: Survival Evolved. Redaktor iMagazine.pl.


5
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MichałMaciej SkrzypczaklookashDariusz Gardyński Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dariusz Gardyński
Gość
Dariusz Gardyński

Linki symboliczne łatwo i przyjemnie generuje MacDropAny :).

lookash
Gość
lookash

SymbolicLinker – działa z menu kontekstowego. Używam na bieżąco, zarówno jako backup jak i jako sposób na udostępnianie komuś rzeczy której nie koniecznie chce przenosic do katalogu Dropboxa. Zastanawia mnie inna sprawa. Czy jeśli zrobimy link symboliczny np. do katalogu kontaktów i na innym urzadzeniu usuniemy ten link symboliczny z Dropboxa to czy usunie tam to również sam katalog kontaków z domyślnej lokalizacji czy zniknie jedynie folder-linka? Musiałbym w końcu sprawdzić.

Maciej Skrzypczak
Gość

Usuwa tylko z Dropsa, wielokrotnie już sprawdzałem. :)

Michał
Gość
Michał

A wiecie jak takie coś pod marnym windowsem zrobić ?

Michał
Gość
Michał

Da się takie coś pod windowsem? Bo gdy stworzę link symboliczny, rzeczywiście robi mi kopię, ale usunięcie pliku z dropboxa usuwa oryginał :/