Trwałe usuwanie zdjęć z iOS

10/12/2014, 11:56 · · · 9

W iOS 8 usunięte z urządzenia zdjęcia przenoszone są do tymczasowego katalogu, w którym pozostają przez 30 dni, a dopiero później są całkowicie usuwane. Z poziomu tego miejsca możliwe jest przywrócenie usuniętych fotografii oraz ręczne, przyspieszone wykasowanie ich z urządzenia.

Seria 101 jest kierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sprzętem Apple. Mamy nadzieję, że dzięki zawartym w niej wskazówkom będziecie mogli nauczyć się wykorzystywać Wasze telefony, tablety czy komputery w jeszcze bardziej efektywny sposób.

Po usunięciu zdjęć z rolki aparatu przenoszone są do albumu nazwanego „Ostatnio usunięte”.

1

Przy każdym z umieszczonych tam zdjęć widnieje informacja, ile czasu pozostało do automatycznego wymazania go z pamięci.

2

Aby usunąć lub przywrócić zdjęcia, należy wybrać opcję „Wybierz” z prawego, górnego rogu ekranu, a następnie zaznaczyć fotografie. Teraz dotykamy jednego z dwóch przycisków: „Usuń” lub „Odzyskaj”, by wykonać daną czynność. Jeżeli nie zaznaczymy żadnego zdjęcia, to przyciski te pozwolą natychmiastowo przywrócić bądź trwale usunąć całą zawartość albumu.

4

Należy pamiętać, że o ile zdjęcia zostaną usunięte z pamięci urządzenia, to cały czas mogą być obecne w Strumieniu zdjęć, jeżeli wymazane zostaną jedynie lokalne kopie.

Źródło: OS X Daily



9

Paweł Hać

Ten od Maków i światła. Na Twitterze @pawelhac