Wyłączenie przekazywania połączeń między iPhone’ami

21/12/2014, 18:28 · · · 6

Nowy iOS pozwala odbierać połączenia przychodzące na iPhone’a na innym urządzeniu. Teoretycznie więc możliwa jest sytuacja, gdy na smartfonie odbierzemy połączenie na zupełnie inny numer telefonu, przypisany do karty SIM innego iPhone’a, do którego jesteśmy zalogowani tym samym kontem iCloud. Aby uniknąć nieporozumień, można wyłączyć tą funkcję.

Seria 101 jest kierowana do osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze sprzętem Apple. Mamy nadzieję, że dzięki zawartym w niej wskazówkom będziecie mogli nauczyć się wykorzystywać Wasze telefony, tablety czy komputery w jeszcze bardziej efektywny sposób.

Przekazywanie połączeń jest szczególnie uciążliwe, gdy z tego samego Apple ID, przypisanego do urządzenia, korzystają dwie osoby. Z tego też powodu lepiej unikać takiej praktyki, zwłaszcza, że w iOS wprowadzono możliwość pobierania zakupionych w iTunes oraz App Store treści z kont członków rodziny. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu logowanie się tym samym Apple ID na sprzęcie należącym do kilku osób jest konieczne, wyłączenie przekazywania połączeń jest jedyną metodą, by uniknąć związanych z nim niedogodności.

W calu wyłączenia przekazywania połączeń wchodzimy do ustawień, a następnie do menu FaceTime. Tam dostępna jest opcja Głosowe z iPhone’a (kom.), którą należy wyłączyć.

1

Od teraz na wybrane urządzenie nie będą przekazywane połączenia z innych sprzętów, powiązanych z tym samym Apple ID.

Źródło: OS X Daily



6

Paweł Hać

Ten od Maków i światła. Na Twitterze @pawelhac