iMagazine

Tokio – pierwsze wrażenia

16/04/2016, 22:24 · · · 8

Minęły trzy dni od mojego przyjazdu do stolicy Japonii. Po tak krótkim czasie nie wyrobiłem sobie jeszcze o niej dokładnej opinii, jednak zaobserwowałem kilka cech charakterystycznych. Oto moje spostrzeżenia.

tokio1

Tokio jest ogromne

Nie powinno to szczególnie dziwić – cała aglomeracja zajmuje powierzchnię zbliżoną do jednego z polskich województw (13,6 tyś. km kwadratowych), a zamieszkuje ją liczba mieszkańców zbliżona do Polski (37,8 miliona). Gęstą zabudowę miasta przecinają wielopoziomowe autostrady, a każdy skrawek wolnego miejsca zdaje się być natychmiast wykorzystywany. Najłatwiej dostrzec to z jednego z licznych punktów widokowych – my zdecydowaliśmy się wjechać na szczyt Tokyo Tower (250 metrów nad ziemią; cena biletu to ok. 50 zł). Tkanka miejska rozciąga się aż po horyzont – tylko z jednej strony ogranicza ją wybrzeże Zatoki Tokijskiej.

tokio2

W Tokio panuje porządek

… i to w każdym tego słowa znaczeniu: ulice, place oraz wszelkie przestrzenie miejskie są niemal sterylnie czyste, a na każdym kroku można spotkać policjantów, strażników pilnujących popularnych miejsc oraz wszelkiego rodzaju mundurowych. Dla przeciętnego Europejczyka niektóre czynności wykonywane przez japońskie służby mogą wydawać się bezcelowe: dobrym przykładem może być tutaj osoba kierująca ruchem przy placu budowy w niewielkiej uliczce, przez którą prawie nie przejeżdżają samochody. Te elementy sprawiają jednak, że w Tokio panuje niespotykany w zachodnich krajach spokój i porządek.

tokio3

Japońskie jedzenie jest znakomite

Niewielkie bary znajdują się tutaj niemal na każdym kroku – oferują bardzo smaczne i niezbyt drogie jedzenie. Niektóre przypominają rodzaj azjatyckiego fast fooda, a inne bardziej tradycyjne restauracje. W wielu z nich za obfity posiłek nie zapłacimy więcej niż 30 zł. Wybór potraw to przede wszystkim różne kombinacje ryżu, makaronu, mięs i owoców morza (smażonych lub w panierce), a także wielu przysmaków wegetariańskich. Moimi ulubionymi zestawami są kawałki kurczaka w tempurze (delikatnie panierowane i smażone na głębokim oleju) z Udonem (rodzaj grubego marakonu) oraz Gyumeshi – cienkie plasterki wołowiny podawane na ryżu.

tokio4

Tokio to doskonałe miejsce do fotografowania

Zarówno w dzień, jak i w nocy. W stolicy Japonii zabytkowe świątynie sąsiadują z drapaczami chmur, estakady autostrad przecinają dzielnice mieszkalne i biurowe, pasy zieleni przebijają się między rzędami betonowych konstrukcji, a cały ten chaos zamieszkuje wielokulturowe, nowoczesne i przyjazne społeczeństwo. Takie połączenie tworzy idealne warunki dla każdego fotografa – ja najbardziej doceniam wczesne wieczory z magicznymi kolorami zachodzącego słońca oraz noce, gdy mogę ustawić aparat na statywie i utrwalać ruch miasta, które tętni życiem całą dobę.

Więcej zdjęć z Tokio znajdziecie na Twitterze.

8

Tomasz Szykulski

Fotograf, podróżnik, freelancer. Student uczelni w USA, Irlandii i Australii. Zajrzyj na moją stronę - szykulski.com.


8
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Sebastian BagińskiMaciej Anna Moeller Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Maciej Anna Moeller
Gość
Maciej Anna Moeller

Pozazdrościć ale niebawem planuje tam wyprawę z żoną

Sebastian Bagiński
Gość

Doskonały artykuł, doskonałe zdjęcia… brak słów! Czekam na więcej!