Wyłączamy komunikat Time Machine

10/07/2016, 21:26 · · · 8

Kiedy do Maca podłączamy nowy dysk lub też formatujemy jakiś starszy, pojawia się komunikat od aplikacji Time Machine z pytaniem, czy chcemy użyć tego dysku do zapisania na nim kopii zapasowej systemu. Jeśli nas denerwuje, to możemy je wyłączyć.

Wspomniany przeze mnie komunikat wygląda tak jak ten poniższy:

Jeśli na przykład „żonglujemy” dużą ilością nowych dysków, każdorazowe pojawianie się tego komunikatu może przeszkadzać. Całe szczęście można wyłączyć ten komunikat (tylko komunikat, a nie całe Time Machine) z pomocą Terminala, gdy wpiszemy poniższe polecenie:

Od tego momentu komunikat Time Machine nie będzie się pojawiał. Gdybyśmy jednak chcieli go przywrócić, to również wystarczy jedna komenda:

Źródło OS X Daily



8

Maciej Skrzypczak

Użytkownik sprzętu z nadgryzionym jabłkiem, grafik komputerowy, nałogowy gracz ARK: Survival Evolved. Redaktor iMagazine.pl.