Mastodon
Zdjęcie okładkowe wpisu Prawdziwy przepis na wyborne i niezdrowe ciasteczka z serialu Ted Lasso

Prawdziwy przepis na wyborne i niezdrowe ciasteczka z serialu Ted Lasso

3
Dodane: 3 lata temu

Serial „Ted Lasso”, a przynajmniej jego pierwszy sezon, to najprawdopodniej najlepszy serial, jaki kiedykolwiek powstał. Dostępny jest wyłącznie na platformie streamingowej Apple TV+ i gorąco go polecam. Jeszcze mocniej jednak polecam przepis na ciasteczka (shortbread) z tego serialu!

Apple, podczas wydarzenia „Spring Loaded”, na sam koniec streamu, pokazało pierwszą linijkę przepisu na słynne ciasteczka, które Ted codziennie przynosi swojej szefowej, Rebecce. Ten teaser nie pozostał niezauważony i David Smith – deweloper, którego znacie z takich aplikacji, jak WidgetSmith czy Pedometer++postanowił znaleźć pełny przepis. Okruszek po okruszku, dotarł do przepisu Melissy Clark pt. „Bittersweet Brownie Shortbread”. Przepis Melissy jednak łączy shortbread z brownie, więc wystarczy wyciąć drugą połowę przepisu, aby otrzymać możliwość stworzenia czegoś tak absurdalnie pysznego (i jednocześnie jeszcze bardziej niezdrowego), że codziennie walczę ze sobą, aby nie zrobić więcej tych ciasteczek.

Przepis na ciasteczka z serialu „Ted Lasso”

na bazie przepisu Melissy Clark

Składniki

  • 340 gramów zimnego, niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki, plus więcej do nasmarowania formy
  • 385 gramów mąki uniwersalnej
  • 150 gramów cukru pudru
  • 1 ¼ łyżeczki drobnej soli morskiej

Przygotowanie

Przygotuj kruche ciasto

W misce miksera elektrycznego, wyposażonego w nasadkę łopatkową lub trzepaczkę, wymieszaj mąkę, cukier i sól. Ubijaj masło na niskich obrotach, aż ciasto się zbierze, ale nadal będzie trochę kruche (przepis podpowiada, żeby alternatywnie „pulsować razem składniki w robocie kuchennym” – dajcie znać, jeśli wiecie o co chodzi).

Rozgrzej piekarnik do 176,7° C (350° F). Nasmaruj naczynie do pieczenia o wymiarach 22×34 cm i wyłóż papierem do pieczenia tak, aby na dwóch dłuższych bokach papier wystawał o 5 cm za brzeg naczynia (z naszych doświadczeń nie jest to krytycznie istotne).

Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Nakłuj ciasto widelcem (widelec zanurz wcześniej w mące, żeby się nie kleił do ciasta). Piec na złoty kolor, 30 do 35 minut.

Wojtek Pietrusiewicz

Wydawca, fotograf, podróżnik, podcaster – niekoniecznie w tej kolejności. Lubię espresso, mechaniczne zegarki, mechaniczne klawiatury i zwinne samochody.

Zapraszamy do dalszej dyskusji na Mastodonie lub Twitterze .

Komentarze: 3

W Ameryce popularne są blendery które poza włączeniem on/off mają guzik “pulse”. Blender działa tylko jak guzik pulse jest wciśnięty, więc popularne jest mieszanie produktów np. ciast poprzez krótkie naciskanie guzika pulse. Zwłaszcza do ciasta kruchego to jest popularne gdzie włączenie pełnych obrotów by zagrzało maszynę, a tym samym masło.

Owe blendery popularne są na całym świecie, szczerze taki przycisk jest standardem. Tylko z takimi spotkałem się w Europie i Japonii.
Chyba każdy robot z ostrzami jaki mam posiada taką funkcje.

Bez takiego przycisku widziałem tylko chińskie badziewie lub najtańsze modele.