iMagazine

HK Center

Obiad od mistrzów kuchni podczas IFA 2018

04/09/2018, 17:18 · · · 2

Od trzech lat moim stałym punktem programu w trakcie wizyty na targach IFA jest udział w spotkaniu Samsung Club Des Chefs. To wyjątkowa okazja, by móc spotkać wybitnych szefów kuchni, zasmakować ich potraw. Nie brakuje też oczywiście urządzeń AGD od Samsunga.

Samsung na rynek AGD wszedł dość dawno, ale podobnie jak to było z innymi sprzętami zaczynał od tańszych produktów, by stać się liderem i jedną z firm, które wyznaczają innowacje. Podejmuje się różnych działań, które mają podkreślić obecną pozycję firmy. W 2016 roku przejęta została firma Dacor obecna głównie na rynku luksusowych sprzętów AGD w Stanach Zjednoczonych. Natomiast od 2015 roku firma wyszła z inicjatywą Club des Chefs, w ramach której współpracę z Samsungiem nawiązali mistrzowie kuchni, wizjonerzy gastronomi, wyróżnieni również przez przewodnik Michelin.

W ramach tej współpracy, co roku na targach IFA organizowane są pokazy podczas, których mistrzowie gotowania, przy użyciu sprzętów Samsunga, przygotowują dania dla grupy dziennikarzy. W tym roku można było zobaczyć, jak w rzeczywistości sprawdza się piekarnik dual cook, umożliwiający pieczenie dwóch potraw jednocześnie, lodówka family hub, czy płyta indukcyjna z wirtualnym płomieniem.

Skończmy jednak ze sprzętem, bo choć szefowie kuchni podkreślają, że do swoich dań używają prostych składników i każdy może zrobić je w domu, to w rzeczywistości mowa o prawdziwych dziełach sztuki. W tym roku w Berlinie gościł Michel Troisgros oraz Davide Oldani. Ten pierwszy to francuski restaurator, wywodzący się z rodziny z zacięciem do gotowania. Polecam obejrzeć wam jeden z odcinków Chef’s Table na Netflixie opowiadający jego historie. Natomiast Oldani posiada restauracje pod Mediolanem, gdzie stolik rezerwuje się z półrocznym wyprzedzeniem.

What a pleasure it was to work with these two Michelin starred chefs this week. Great food, great banter and a great reception from our audiences. On the left Michel Troisgros from @maisontroisgros in France and on the right Davide Oldani from D’O in Italy. Both are members of @samsungclubdeschefs who put this delightful. Show together during Berlin’s annual IFA. @ifa_berlin @davideoldani Make up by @zocherjenny 🍽🍷🍽 #food #drink #michelinstar #michelinguide #michelinchef #michelin3stars #finedining #finedininglovers #ifa #samsung #samsungclubdeschefs #clubdeschefs #goodfood #goodfoodguide #goodfoodgoodlife #yummy #frenchcuisine #italiancuisine #foodies #foodie #foodiesofinstagram #foodiegram #davideoldani #micheltroisgros #tvhost #tvpresenter #mc

Post udostępniony przez LouiseHoughton (@louisehoughton_)

Gdy panowie prezentowali swoje kulinarne umiejętności i gaworzyli z prezenterką, ja mogłem kolejno zasmakować przystawki, dania głównego i deseru. To ten moment, w którym osoby zwykle śmiejące się z osób robiących zdjęcie jedzeniu, sięgają po telefon. Takie posiłki już w swym wyglądzie są dziełami sztuki. Niesamowita jest także kompozycja smaków. Oczywiście to porcje czysto degustacyjne, jednak możliwość spróbowania posiłków gotowanych przez kulinarne tuzy jest ciekawym doświadczeniem. Zwłaszcza dla osób, które rzeczywiście lubią jedzenie.

Niestety wam nic nie zostawiłem ;) Jednak jeśli lubicie jedzenie, zachęcam do odpalenia Netflixa i obejrzenia tamtejszych programów kulinarnych, będziecie zachwyceni. Natomiast szukającym sprzętu AGD radzę zapoznać się z możliwościami współczesnych sprzętów. Obecne generacje naprawdę nie ograniczają się jedynie do podstawowych funkcji, mają natomiast wiele opcji, które ułatwiają przygotowywanie posiłków, zarówno tych codziennych, jak i tych niezwykłych.

2

Paweł Okopień

Pasjonat nowinek ułatwiających codzienne życie, obserwator szybko zmieniającego się rynku tech, nurek, maniak wysokiej rozdzielczości i telewizorów.

paweloko

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Paweł OkopieńJack Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jack
Gość
Jack

Wszystko bajer, ale tak bez ściemy – jak smakowało? ;)