iMagazine

Jak YouTube (Google) na iOS niby nas nie śledzi, ale jednak śledzi więcej niż sobie wyobrażamy

Apple od niedawna prowadziło tzw. privacy labels, czyli sekcję o prywatności pod każdą aplikacją w App Store, które określają jakie informacje deweloper o nas zbiera i co z nimi robi. Niestety, system ten oparty jest na zaufaniu – deweloper jest zobowiązany do podania tych informacji, ale nikt w Cupertino ich nie weryfikuje. Teoretycznie można zgłosić, że dany deweloper kłamie i wtedy Apple może się tematem zainteresować, aby przy liczbie aplikacji...

czytaj

Apple przekierowuje ruch do Google Safe Browsing przez własne proxy, aby chować adresy IP swoich użytkowników

Google Safe Browsing to usługa, która „identyfikuje potencjalnie szkodliwe strony internetowe”. Są one przez nią testowane i jeśli strona rzeczywiście zawiera w sobie jakiś szkodliwy kod, to strona trafia do odpowiedniej bazy danych. Każdy użytkownik Safari, który ma włączoną opcję Fraudulent Website Warning, korzysta z tej usługi.

czytaj

Uważajcie uaktualniając macOS do Big Sur – można stracić wszystkie swoje dane!

Od paru miesięcy niektórzy użytkownicy Big Sur raportują, że instalator, podczas upgrade’u, wpada w pętlę i wyświetla „An error occurred preparing the software update” / „Wystąpił błąd przygotowując uaktualnienie”. Dla osób z włączonym FileVault 2 może to oznaczać całkowite odcięcie od ich danych bez możliwości ich przywrócenia.

czytaj